Island, 4 dana 02.11.

 • Island

Island, 4 dana 02.11.

6,890.00 Kn

Kategorije: ,

Opis

Broj dana: 4, Island
Polazak: 02.11.2017.
Mjesto polaska: Zagreb, Hrvatska
Tip putovanja: Zrakoplovom
Kategorija smještaja: Hotel 3*
Usluga: 3 noćenje s doručkom

        Island vrijednost više, uključen razgled Reykjavika!
1. dan: ZAGREB-KEFLAVIK–REYKJAVIK

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova. Po slijetanju vožnja autobusom po poluotoku Reykjanes do Reykjavika, islandske prijestolnice (razgled uključen u cijenu). Reykjavik je najsjevernija prijestolnica na svijetu te kulturno, ekonomsko i političko sjedište Islanda. Para iz vrućih izvora u okolici inspirirala je samo ime grada, koje se može prevesti kao „Zaljev dima“. Reykjavík je puno više od obične destinacije; to je mjesto uzbudljivih mogućnosti okruženo nevjerojatnim krajolicima, kozmopolitski grad prepun suvremene arhitekture koji i dalje njeguje tradicionalni način života, bez stresa zapadnih metropola. Razgled starog i novog dijela grada, luke, velebne Hallgrimove crkve, muzeja skulptura Asmundura Svenssona… Slobodno vrijeme za uživanje u impresivnom broju kvalitetnih i nagrađivanih restorana koje nudi Reykjavik, u kojima možete isprobati i neke od islandskih specijaliteta kao npr. hangikjöt – dimljenu janjetinu, kjötsúpa – juhu s mesom i povrćem, saltifiskur – bakalar… Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: REYKJAVIK („JUŽNA AVANTURA“: SLAP SELJALANDSFOSS – SLAP SKOGAFOSS – VIK – LEDENJAČKI JEZIK SOLHEIMAJOKULL)

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe. Mogućnost (doplata) cjelodnevnog izleta „Južna avantura“, idealnog za ljubitelje netaknute prirode. Vodimo vas duž južne obale Islanda, jedne od najslikovitijih regija, zemlje slapova, ledenjaka i crnih plaža. Posjećujemo slap Seljalandsfoss, najpoznatiji po šetnici koja se proteže iza samog slapa, otkuda posjetitelji mogu uživati u zaista jedinstvenoj perspektivi. Nastavljamo do najvećeg i možda najposjećenijeg Skogafossa, koji se spektakularno spušta sa 60 metara visine. Legenda kaže da je Viking po imenu Thrasi sakrio svoje zlato ispod slapa. Pauza u šarmantnom Viku, najjužnijem gradiću otoka, uokvirenom dugom, crnom vulkanskom plažom pred kojom se prostire Atlantski ocean. Ako vrijeme dopusti, doživljaj Solheimajokull ledenjaka, koji je dio poznatog ledenjaka Myrdalsjokulla, čija ledena kapa pokriva aktivni vulkan Katla. Povratak u Reykjavik. Noćenje.

3. dan: REYKJAVIK („ZLATNI TROKUT”: þHINGVELLIR – GEJZIR STROKKUR – SLAP GULLFOSS – SKALHOLT – HVERAþERDI)

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe. Mogućnost (doplata) cjelodnevnog izleta po tzv. ”Zlatnom trokutu“ („Golden circle“), ruti koja se preporuča svim posjetiteljima Islanda! Vožnja do UNESCO zaštićenog nacionalnog parka þhingvellir, remek djela prirode, mjestu gdje se susreću Euroazijska i Sjevernoamerička kontinentalna tektonska ploča. Þhingvellir je i mjesto od posebnog značaja Islanđanima jer su tu doseljenici 930. godine osnovali Alþing, nacionalni parlament, koji je ujedno i najstariji na svijetu. Šetnja fantastičnim krajolikom među stijenama okamenjene lave prema ljetnoj rezidenciji islandskih predsjednika. Nastavak putovanja do geotermičkog područja gejzira, s kipućim blatnim jamama i živahnim Strokkur gejzirom, koji eruptira vodu 30 metara u zrak svakih nekoliko minuta. Nastavak puta prema slapu Gullfoss (Zlatni slap), smještenom u gornjem dijelu rijeke Hvitá koji se kaskadno spušta u dvije faze u 2,5 km dug kanjon. Odlazak do Skalholta, duhovne i kulturne prijestolnice otoka od 11. st., mjesta hodočašća u srednjem vijeku. Povratak u Reykjavik. Noćenje.

4. dan: REYKJAVIK–KEFLAVIK–ZAGREB

Doručak. Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe te kupovinu suvenira. Svakako preporučujemo izlet u Plavu lagunu (doplata), kao opuštajuću završnicu vašeg posjeta Islandu. Laguna se nalazi u polju lave pored grada Grindavika na Reykjanes poluotoku i jedna je od najposjećenijih atrakcija na Islandu. U laguni se možete okupati u geotermalnoj vodi neobične plave boje i izrazito dobrog djelovanja na kožu čija je temperatura oko 37-38 C. Ukoliko se ne odlučite za izlet u Plavu lagunu, prijevoz do zračne luke bit će organiziran u popodnevnim satima iz Reykjavika izravno na Keflavik. Putnici koji odu u Plavu lagunu odlaze iz nje izravno u zračnu luku koja se nalazi u neposrednoj blizini. Let za Zagreb u večernjim satima, dolazak u kasnim satima.

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI UKLJUČUJE:
 • prijevoz posebnim zrakoplovom Croatia Airlines iz Zagreba
 • zrakoplovne pristojbe od 890 kn – obavezna doplata kod prijave (podložna je promjeni od strane zrakoplovne kompanije)
 • 3 noćenja s doručkom u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama (Hotel Island 3*)
 • autobusni prijevoz na Islandu po programu, razgled Reykjavika po dolasku
 • pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku i organizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • doplata za jednokrevetnu sobu: 1.290 kn (na upit)
 • fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi, obroke i izlete ukoliko drugačije nije navedeno
 • Ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene
 • putno osiguranje (preporučamo) Uniqa

DOPLATE (isključivo na upit):

 • Cjelodnevni izlet „Zlatni trokut” 360 kn
 • Poludnevni izlet u Plavu lagunu 690 kn / djeca 280 kn
 • Cjelodnevni izlet „Južna avantura” 690 kn

NAPOMENA: Cijene izleta izračunate su za grupe od najmanje 30 osoba (izleti su organizirani u suradnji s Kompasom Ljubljana i izleti su skupni, a cijene su izračunate na osnovu minimuma od 30 osoba, u slučaju manjeg broja putnika cijene će biti proporcionalne prijavljenom broju osoba).

Najmanji broj prijavljenih putnika: 30
ŠIFRA: 015

Currently
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently
Currently

Dodatne informacije

Reykjavik

Reykjavik je glavni, a ujedno i najveći grad Republike Island. Osnovao ga je 870. norveški Viking Ingólfur Arnarson izgradivši farmu te mu dao ime Reykjavík odnosno "dimni zaljev" po bijeloj pari tj. dimu koji se dizao iz toplih izvora (isl. a? reykja – pušiti (se); vík – zaljev). Smješten je na jugozapadnoj obali otoka, a njegova geografska širina 64°08' ga čini najsjevernijim svjetskim glavnim gradom jedne suverene države. Sa svojih 118.326 (2010.) stanovnika čini trećinu populacije Islanđana, a s okolnim naseljima ima i više od 200.000 stanovnika što pak čini oko 60% stanovništva države.

Island

Island je bio jedan od najvećih otoka na svijetu koje čovjek nije naselio, dok u kasnom devetom i desetom stoljeću nisu došli norveški i keltski (škotski i irski) imigranti. Island ima najstariji parlament na svijetu, Althing, osnovan 930. godine. Neki pisani izvori navode da su irski redovnici živjeli na Islandu prije dolaska norveških naseljenika, ali nisu nađeni arheološki dokazi koji bi potkrijepili ovu tvrdnju.
Island je bio neovisan 300 godina, a zatim su njime vladali Norveška i Danska. Formalno je bio norveška kolonija, do 1814. godine, kada se zajednička država Norveške i Danske razdvojila sporazumom iz Kiela, a Island je postao ovisan teritorij Danske. Od danske vlade je dobio ograničenu autonomnu vlast, 1874. godine, a protektoratsku neovisnost i suverenitet u unutrašnjim pitanjima 1918. Vanjski odnosi i obrana su ostali pod danskom upravom do Drugog svjetskog rata, kada je Njemačka vojno okupirala Dansku, 1940. Island su, nakon toga, okupirali saveznici.
Nova republika je 1950. potpisala sporazum sa SAD, kojim je Americi predata nadležnost nad obranom Islanda. I danas SAD po ovom sporazumu imaju vojnu bazu u Keflavíku, a Island nema svoje oružane snage. Gospodarstvo Islanda je u poslijeratnim desetljećima ostalo ovisno o ribolovu, i ova zemlja je imala više sukoba sa svojim susjedima oko ovog resursa. Od ovih sukoba su najpoznatiji Bakalarski ratovi s Britanijom. U zadnje vrijeme je došlo do diverzifikacije ekonomije, uslijed velikih investicija u tešku industriju (kao što su topionice aluminija) i privatizacije u financijskom sektoru.